Kerstcross

Kerstcross Vlieland

Het is al weer 14  jaar geleden de harde kern van Loopgroep Vlieland en hun sponsor Camping Stortemelk op het idee kwamen om een Kerstcross te organiseren. De achterliggende gedachte was om het schuldgevoel, dat de meeste mensen krijgen na de overvloedige voedsel en drankinname van de Eerste Kerstdag, de dag daarna te compenseren met een recreatieloop over 5 ( een ronde) of 10 (twee rondes) kilometer. Het is een familieloop voor jong en oud. De jongste deelnemer was Jelle van Randen, 7 jaar, terwijl de oudste deelnemer de onverslijtbare Hans Hougardy was met 77 jaar!

Het idee is goed aangeslagen. Jaarlijks hebben ongeveer 80 personen deelgenomen aan deze cross die over schelpenpaden en bospaden gaat. De loop gaat altijd door: het parkoers ligt binnen de Badweg en de Kampweg in de luwte van het bos. Ook een aantal goede lopers zijn op de Tweede Kerstdag aanwezig. Hoewel het een recreatieloop is, wordt er uiteraard ook hard gelopen. Er staat bij de finish een wedstrijdklok opgesteld en een aantal waarnemers noteren de gelopen tijden. De snelste tijd over de 5 kilometer bij de mannen is 19.44, in 2013 door Theo Oosterbaan gelopen. Bij de vrouwen is dat 24.13, in 2005 gelopen door Annemarie Wieske. De 10 kilometer werd ooit in 32.50 afgelegd door Michiel van der Klein in 2006. Snelste vrouw is Anita de Vries die in 2008 deze afstand aflegde in 44.18.

Deze Kerstcross heeft al het predicaat “goedkoopste en gezelligste recreatieloop van Nederland” verworven.

Hoe gaat het in z’n werk? Op de wedstrijddag opent de Bolder van Camping Stortemelk haar deuren. De sfeervolle openhaard gaat aan en er wordt gratis koffie (voor de loop) en glühwein/warme choco (na de loop) geschonken. Het inschrijven vindt plaats vanaf 11.00 uur in de Bolder, daar kan men ook de kleding kwijt. De start is om 12.00 uur bij het voetbalveld. De route is optimaal bewegwijzerd met pijlen. Het parkoers bestaat uit schelpenpaden, een stukje ruiterpad en bospaden en blijft binnen in de luwte van het bos. Na de finish kan men de herinnering ophalen in de Bolder. Daar zal om ongeveer 13.30 uur de prijsuitreiking plaatsvinden.