Historie

mooiste loop van Nederland

Vlieland is het eiland van rust en ruimte, dat is algemeen bekend. Minder bekend is dat het eiland zich perfect leent voor velerlei sporten, zoals skeeleren, fietsen en hardlopen.

Met name het hardlopen kan op Vlieland op een ideale manier worden beoefend: strand, schelpenpaden, heuvels, bos, asfalt, voor alle soorten trainingen is er een geschikte ondergrond. Wat wil een loper nog meer?

Eénmaal per jaar wordt er op Vlieland een loopevenement georganiseerd: de Stortemelk Halve Marathon. Al meer dan twintig jaar organiseerde camping Stortemelk een loop rond het eiland voor de campinggasten. Ook enkele Vlielanders waren elk jaar steevast van de partij.

Na de editie van ’96 vonden de Vlielanderlopers dat het eigenlijk zonde was dat er zo weinig deelnemers waren. Het parcours is immers zeer aantrekkelijk: bos, duin, schelpenpaden, heuvels, asfalt, voor elk wat wils, en eigenlijk vrij uniek in Nederland. Hier moesten meer lopers van kunnen genieten! Daarom werd besloten om hieraan landelijke bekendheid te geven, in overleg en met medewerking van Stortemelk werd e.e.a. groots opgezet. Er werd een bestuur gevormd met Theo Oosterbaan als voorzitter en de bal kon gaan rollen!

Besloten werd om, net als voorgaande edities, de eerste zondag van augustus aan te houden als datum van de Halve Marathon. Ook werd er besloten om een 10 en 5,5 km parcours in te lassen. In plaats van 30 lopers waren er nu 500! Overal in het land kwamen lopers vandaan, zelfs uit het buitenland.

Op deze wijze wordt het evenement sinds ’97 georganiseerd. De deelnemers komen vaak weer terug op Vlieland; op de dag van het evenement nemen ze vaak het hele gezin mee. Het is immers een perfect dagje uit! Ook van Texel en Terschelling komen steevast enthousiastelingen over.

De loper zelf ziet in korte tijd vrijwel het gehele eiland: starten bij de camping, langs het voetbalveld en het Witte Lid richtingjachthaven, van daar richting het dorp, door de Dorpsstraat, de Postweg, bij het ‘derde paadje’ het duin in, vervolgens het schelpenpad langs de duinenrij, dan weer retour dorp via de Postweg, Posthuys, Bomenland, Oude Kooi, Nieuwe Kooi, Lange Paal om dan weer uit te komen in de Dorpsstraat en te finishen bij de Veerdam. Een zeer afwisselend parcours. Maar ook zwaar, veel lopers hebben moeite met het gedeelte in de duinen. Weinig wind, zon, warm en heuvelachtig. Maar er staan voldoende verzorgingsposten op de route.

De organisatie mag zich verheugen op een groot aantal vrijwilligers, zonder hen was het onmogelijk. Ook mag de organisatie blij zijn met deelname van Nederlandse toplopers, zo werd in 1998 het parcoursrecord gevestigd door de bekende atleet Tadesse Woldemeskel in een tijd van 1:05:30 uur. Voor dit type parcours een super toptijd!

De inschrijving vindt geheel via internet plaats.  De limiet is gesteld op 1000 inschrijvingen, dus wees er op tijd bij!

De 2 km is een aparte loop met aparte inschrijving. Het is een kinderloop welke geheel over de camping voert. De inschrijving is op de bewuste zondagmorgen in de Bolder.

De prijsuitreiking vindt plaats bij camping Stortemelk en men kan weer terug met de boot van 16.45 uur.

Graag tot ziens!